DICK & DEE DEE – THE LIBERTY As, Bs & 33s

Van begin jaren ’60 tot omstreeks 1965 was het Amerikaanse duo ‘Dick & Dee Dee’ gekend als ‘The Sweethearts Of Song’ omwille van hun unieke harmonieuze samenzang en hun frisse opgewekte sound. ‘Dick’ was Dick Gosting en ‘Dee Dee’ ging door het dagelijkse leven als Mary Sperling. Het Britse retrolabel ‘Jasmine Records’ heeft hun beste liedjes nu verzameld op het album “The Liberty As, Bs & 33s”.

Dick Gosting en Mary Sperling hebben elkaar voor het eerst ontmoet toen ze samen naar school gingen in de ‘Paul Revere Junior High School’ in Los Angeles. Zij was 14 jaar en hij één jaartje ouder toen ze vrienden werden. Toch duurde het nog vier jaar vooraleer ze elkaar opnieuw tegen het lijf liepen toen ze allebei als jobstudenten aan de slag gingen in een winkel van ‘See’s Candies’ in Los Angeles. Ze ontdekten daar hun gezamenlijke liefde voor muziek en besloten om samen liedjes te gaan schrijven.

Onder de supervisie van producerstrio George, Walt en Warner Wilder aka ‘The Wilder Brothers’ werd eerst een single opgenomen van het door Dick en Mary gecomponeerde nummer “I Want Someone” met een tweede song “The Mountain’s High” op de B-zijde van het 45-toerenplaatje dat in juni 1961 werd uitgebracht. Tot grote verbazing van Mary Sperling waren de namen op het hoesje van de single ‘Dick & Dee Dee’ omdat ‘The Wilder Brothers’ voor Deidre, de dochter van de populaire DJ Tom Donahue, als side kick voor Dick Gosting hadden verkozen boven Mary om ‘Dee Dee’ te zijn, alzo hopend dat de DJ uit San Francisco het plaatje intensief zou gaan promoten en tot hit zou maken.

De plaat werd inderdaad een hit maar niet omwille van de song “I Want Someone” maar wel door de song op de B-zijde “The Mountain’s High” (zie 1e video) die door discjockey Bob Mitchell van het radiostation ‘1260 KYA Radio’ uit San Francisco tijdens zijn middagprogramma werd grijsgedraaid. Na dit succes werd het moeilijk voor ‘Dick & Dee Dee’ om een goede opvolger voor die single uit te brengen. Daarin slaagden ze pas een beetje met de song “Tell Me” (zie 2e video) waarmee ze begin 1962 in de top 30 zijn beland. In totaal brachten ze 18 singles uit waarvan er amper zes in de top 100 konden geraken.

Op deze veertien tracks tellende cd staan ook twee covers van heel bekende wereldhits: “Moon River” van Henry Mancini en “Unchained Melody” van ‘The Righteous Brothers’, een versie van ‘Dick & Dee Dee’ die u op de derde video kunt beluisteren. Tot slot willen we ook nog even meegeven dat beiden nadien een niet zo succesvolle solocarrière hadden en dat Dick Gosting een kort leven beschoren was want hij viel in december 2003 van het dak van zijn huis en overleed aan de gevolgen van die val.

(valsam)

 

 

 

TRACKLIST:
1. THE MOUNTAIN'S HIGH
2. I WANT SOMEONE
3. GOODBYE TO LOVE
4. SWING LOW
5. TELL ME
6. WILL YOU ALWAYS LOVE ME
7. I'M DE FOOL
8. MASHED POTATO TIME
9. MOON RIVER
10. IF YOU WANT MY LOVIN'
11. UNCHAINED MELODY
12. LA TI TI LA
13. LIFE'S JUST A PLAY
14. ALL I WANT

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records